About the Baird Centre

About the Baird Centre

The accommodation includes a reception area, an office, locker and changing rooms, general purpose areas, a kitchen and a multi-media room. The building and the grounds surrounding it are being used for lots of different activities including horticultural therapy, arts & crafts, music, dance, learning... The list is growing with the enthusiasm of everyone involved – most importantly the people who use our services.

As well being functional the building is beautiful. Large windows, glass doors and a glazed roof fill the building with light and give a sense of space.  The building has been integrated with the outdoor space around it: the doors open onto further therapeutic areas including an area of resilient rubber which will allow exercise and dance to spill out of doors.  There are also raised beds where people can grow flowers, fruit or vegetables and secluded corners to chill out in. This area leads into the walled garden where there will be further opportunities for horticultural therapy.  Glasgow based landscape designers, erz, have done a magnificant job translating our ideas into reality.

We have also been mindful of our environmental impact when designing the building and it incorporates several ‘green’ features. Rain water is collected for flushing toilets, lighting is automated with motion sensors and, most significantly, we have installed ground source heating. Grant support from Community Energy Scotland helped with the capital costs and, as well as the environmental benefits, the low running costs mean we will be able to have the building in use from morning till night, 7 days a week. 

Around £1.5 million was raised for the Baird Centre and we would like to thank every individual, company and Trust who contributed to this. Starting with the very generous legacy from the Baird family (one of whom uses our services) the support we have received has been overwhelming.  We are very excited by Our Space at the Baird Centre and the opportunities it presents and we would like to share it with you. If you would like to visit, view the building and share your ideas about its potential please contact us - we would be happy to welcome you.

 This video was made for the opening event and shows some of the highlights of the journey.

50 Years